
O ne of the benefits of our National Agreement 
with the Postal Service is the ability to voluntarily 
transfer or relocate to another USPS installation, 

whether that installation is in a different part of your met-
ropolitan area or in another region of the country. As life 
changes, so can the need to relocate. This Article is to help 
Mail Handlers to understand the contractual process.

Under the NPMHU the National Agreement, there are 
several different articles and memoranda of understand-
ing that lay out the process for transferring. Article 12 and 
the MOU re Transfers together provide the basic rules on 
transfers, but applying the details of these rules can become 
a very difficult and sometimes confusing endeavor. There 
also is important language in the MOU re Filling of Residual 
Vacancies, which mandates that 1 out of every 4 residual 
vacancies that occur in an installation be filled with a trans-
fer. Any Mail Handler can request a transfer after completing 
the lock-in period. The lock-in period is 18 months if you are 
requesting to transfer within your District or any District 
that geographically adjoins your District. It is 12 months if 
your request is to transfer outside this geographical area. 
Time as an MHA is counted toward this lock-in period pro-
vided you are transferring to another Mail Handler position. 
If you are attempting to transfer to another craft, however, 
your MHA time will not count towards the lock-in period. 
The lock-in time period must be satisfied prior to submit-
ting your request in eReassign; otherwise, your request will 
be closed as ineligible.  Once you transfer, you start a new 
lock-in period  until you reach the 12 or 18 months required.  
If within the geographical area, the 18 months is reduced to 
12 months if returning to your former installation or a PTF 
gaining more hours per week.  However, your application 
in eReassign must be reached and the installation within 
the ratio must be ready to receive a transfer before the 
reduction in lock-in can be reduced or waived.  There are 
no provisions to transfer to another bid cluster outside the 
submission in eReassign for any reason.

The lock-in period for the first transfer an employee 
receives in his or her career cannot be modified or waived.  

So assuming you have your time in the craft and have 
decided that you want to start a transfer to another instal-
lation or district, the written request for this transfer is 
through eReassign, which is found on the LiteBlue web-
page. There are two different processes that you can use 
to submit your written requests, and both are found on 
the LiteBlue webpage. The first and easiest method is to 
simply press the “Submit Request” button at the top of the 
eReassign web page. This will bring you to a site that will 
be populated with all of your personal information, name, 
address, current work location, etc. It is important to verify 
that all of this information is correct. At that point, all that 
is left is for you to simply pick the state, district, bid cluster 
and craft that you are hoping to transfer to. There is no need 
to wait for a specific position to request.

Once you have clicked on the submit request button, you 
will be placed on the eReassign list.  The list is kept based on 
the date the employee from any craft puts in the request; 
seniority doesn’t have any effect on your placement. You will 
need to put in a request for each bid cluster and craft you are 
requesting. This request will remain active for 1 year, at which 
point you can extend this for another year. There is no limit 
on the number of times you can extend your request, but it 
must be done each year within 90 days of the expiration date.  
If a request expires, it cannot be reactivated.

The second method is to search by “Reassignment 
Opportunities”; when you go onto this webpage, you will see 
all available opportunities nationwide at that particular time. 
Postings open from the 1st day of the month through the 21st 
day of the month.  You can then review and select from that 
list of available opportunities.  

Here is where the confusing part comes in: when you select 
a position in the Reassignment Opportunities section, you 
are placed on the eReassign list in the same manner had you 
processed your request through the “Submit Request” button 
that was discussed earlier. You will not be put on a different 
list, and you will not be processed any faster. Your submission 
is to transfer to a different bid cluster; this is not a job bid-
ding system but only advertises what positions have become 
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available to fill. Indeed, when you are on this page, you should 
take note of the side of the page which states: 

APPLICATION TO POSTED POSITION
Although you may apply for a specific posted job, please note 
that you are not guaranteed that position once contacted. 
You are actually applying for a specific location and craft only. 
Applies to APWU andNPMHU postings. 

Here is the issue that is often encountered with the 
Reassignment Opportunities process. An employee picks a 
specific duty assignment on this webpage and then receives 
the transfer. That person believes that he or she is going into 
that specific position until they get their official notice of 
transfer, where it instructs them to select a current residual 
vacancy in the bid cluster. If that residual is still available it 
can be selected, but many times there have been conversions 
of MHAs during the time between applying for and receiving 
the transfer, and MHAs being converted in that installation 
would have the right to choose that bid. It is important to 
understand that until you receive your transfer you have no 
rights to any bid in your new installation.

When an employee is placed on eReassign, the Postal 
Service will indicate your request has a status as “on hold.” 
That simply means that your request is submitted, and you 
are on the list. When a residual vacancy becomes available in 
an installation you have selected and you are reached on the 
eReassign list, it will change the status to “in review.”  This is 
when your current facility will be asked to furnish informa-
tion from your record.  The items that will be looked at are 
attendance for the past two year (although approved FMLA 
absences cannot be used against a Mail Handler requesting a 
transfer), safety record, supervisor evaluation, and any active 
discipline. So it is important if you disagree with the stated 
reason that you see a shop steward in your installation to 
request a review of your record with the supervisor.  Your 
attendance record should properly reflect any absences with 
the correct code of scheduled or unscheduled.  If your record 
is incorrect your shop steward will assist in the correction 
with the supervisor and if necessary to file any appropriate 

grievance.  As with any grievance, it must be filed within 14 
days from when you became aware of the denial to transfer.

To transfer to a position within the Mail Handler craft you 
are considered qualified; however, if you are requesting trans-
fer to another craft, you must satisfy all qualifications prior 
to finalizing the transfer as accepted. If you fail to qualify 
on any portion, the transfer cannot be finalized. You cannot 
be moved into another craft through a transfer pending 
qualification.

The final status that you hope to see is “accepted”; you will 
then receive a letter detailing your transfer. It will give you 
the choice to accept or deny the transfer. The letter will also 
provide you with an expected date to report, usually within 
30-45 days. You will be given a list of residuals, if more than 
one exists; otherwise you will be notified of your new sched-
ule. It is important remember that, if you need more time to 
get your affairs in order, you should communicate about this 
topic with the contact name listed in the letter to determine 
an agreeable date.  

There are no relocation benefits given to an employee who 
voluntarily transfers. When you arrive at your new facility, 
you will be given a new seniority date. Please reach out to 
the NPMHU representatives so you can learn about your  
new facility.
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